Yhteiskuntavastuuraportti ja vuosikertomus 2014

Uudistusten vuosi toi erinomaisen tuloksen suomalaisten hyväksi

Veikkauksen vuosi 2014 oli monella tavalla menestyksekäs. Saavutimme taloudellisesti erinomaisen tuloksen talouden taantumasta ja rahapelimarkkinoiden heikosta 0,4 %:n kasvusta huolimatta. Veikkauksen osuus suomalaisesta rahapelaamisesta vuonna 2014 nousi yli 50 prosenttiin.

Asiakaslähtöisen kehitystyön ja kustannustehokkuuden ansiosta onnistuimme kasvattamaan liikevaihtoamme 5,4 prosenttia. Paransimme tulostamme edellisvuodesta 2,8 prosenttia 520,4 miljoonan euroon.

Peliuudistuksemme onnistuivat kuluneena vuonna erityisen hyvin: valtaosa suomalaisista tuntee uuden Naapurit-pelin ja sitä on pelannut jo yli 340 000 suomalaista. Loton uutta Tuplausta on kokeillut lähes miljoona suomalaista. Myös Pitkävedon uudistus sai asiakkailta hyvän vastaanoton.

Pelien ja myyntikanavien, erityisesti kuluttajaverkkokauppamme veikkaus.fi:n, määrätietoisen kehittä­misen lisäksi teimme vuonna 2014 merkittäviä muutoksia toimintatapoihimme. Uudistimme esimerkiksi kehitysprojektiemme läpivientiä kyetäksemme entistä paremmin vastaamaan asiakkaiden palautteeseen ja kehittääksemme pelitarjontaamme aiempaakin joustavammin ja dynaamisemmin digitalisoituvassa toimintaympäristössä.

Haluamme tarjota peli-iloa laajalle asiakaskunnalle maltillisin panoksin. Vuoden 2014 aikana kanta-asiakkaidemme määrä ylitti jo 1,6 miljoonan rajan. Noin 60 prosenttia peleistämme pelattiin koko maan kattavassa myyntipaikkaverkostossamme ja 40 prosenttia digitaalisissa kanavissamme. Kanta-asiakkaat voivat pelata sekä verkossa että myyntipaikoissa tunnistautuneena, mikä varmistaa voittojen maksun suoraan omalle tilille, edistää asiakkaiden kuluttajansuojaa ja mahdollistaa pelaamisen hallinnan työkalujen kehittämisen. Yhteiskunnan kannalta tunnistautunut pelaaminen ehkäisee muun muassa rahanpesun riskiä.

Vastuullisuus oli vuonna 2014 hyvin vahvasti esillä toiminnassamme. Vuoden alussa päivitimme keskeiset vastuullisuustyökalumme ja syksyllä toteutimme näkyvän kampanjan peliriippuvuuden riskin tiedostamiseksi. Teemme pitkäjänteistä työtä vastuullisen rahapelaamisen puolesta, kannamme vastuumme pelaamiseen varjopuolien ennaltaehkäisemiseksi sekä kannustamme aina hakemaan apua mahdolliseen peliongelmaan.

Joulukuussa talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti käynnistää selvityksen Suomen rahapelijärjestelmän mahdollisista kehittämismalleista. Selvitystyön lähtökohtana on sitoutuminen jatkossakin yksinoikeuteen perustuvaan järjestelmään ja rahapelituottojen edunsaajien aseman turvaaminen. Sisäministeriön johdolla tehtävän selvitystyön yhteydessä arvioidaan myös nykyinen kolmen rahapeliyhteisön rakenne. Me Veikkauksessa luotamme siihen, että vastuulliselle, osaavalle ja eteenpäin katsovalle toiminnallemme on käyttöä yhtiörakenteesta riippumatta.

Yhteiskunnan valvomalla ja ohjaamalla rahapelitoiminnalla on Suomessa vahva tuki. Tulevaisuudessa on silti paljon epävarmuustekijöitä. Heikko kulutuskysyntä, rahapelaamisen siirtymä sähköisiin kanaviin, Suomen markkinoille pyrkivä laiton rahapelitarjonta ja -markkinointi sekä Euroopan unionin lainsäädännön kehitys edellyttävät meiltä valmiuksia hyvin nopeaan uudistumiseen.

Haluamme olla maailman paras rahapeliyhtiö. Saavuttaaksemme kunnianhimoisen unelmamme tavoitteet on asetettava korkealle. Vuonna 2015 tähtäämme entistä parempiin tuloksiin. Asiakaslähtöisen, vastuullisen ja ketterän uudistumiskyvyn lisäksi ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden rakentamisessa on monipuolisen osaamisen varmistaminen. Aloitamme vuoden 2015 vahvalta pohjalta, vaikka yleinen taloudellinen tilanne ja vaisu kulutuskysyntä lisäävät haastetta.

Alkanut vuosi on Veikkaukselle merkkivuosi: yhtiön perustamisesta ja ensimmäisen vakioveikkausrivin pelaamisesta tulee kuluneeksi 75 vuotta. Se on kunniakas aika tuottaa vastuullisia rahapelejä kaikkien suomalaisten iloksi. Juhlistamme pitkäjänteistä työtä Olet jo voittaja -teemalla. Tällä haluamme muistuttaa siitä, että Veikkauksen pelien tuotot kanavoidaan suomalaisen taiteen, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön – siis kaikkien suomalaisten - hyväksi.

Haluan lausua lämpimät kiitokset kaikille veikkauslaisille ja yhteistyökumppaneillemme periksiantamattomasta työstä ja sitoutumisesta. Erityiskiitoksen ansaitsevat kaikki Veikkauksen asiakkaat, jotka pelejämme pelaamalla ovat antaneet tärkeän tukensa suomalaisen hyvinvoinnin hyväksi.

Juha Koponen
toimitusjohtaja