Yhteiskuntavastuuraportti ja vuosikertomus 2014

Veikkaus kehittää pelejään vastuullisesti asiakastarpeita vastaaviksi

Veikkauksen tavoitteena on kehittää suomalaisia kiinnostava, monipuolinen pelivalikoima ja vastata muuttuviin kulutustottumuksiin. Asiakaslähtöisesti suunniteltu ja vastuullisesti kehitetty pelivalikoima varmistaa sen, että suomalaiset kokevat Veikkauksen pelit kiinnostaviksi myös tulevaisuudessa.

Yhtiön strategia tähtää erityyppisten pelaaja-asiakkaiden palvelemiseen mahdollisimman hyvin vastaamalla näiden yksilöllisiin odotuksiin. Veikkaus lupaa asiakkailleen kiinnostavan, uudistuvan, helpon, viihdyttävän ja ehdottoman luotettavan ja vastuullisen rahapelitarjonnan.

Vuonna 2014 Veikkaus toi markkinoille täysin uudenlaisen rahapelin, kun Naapurit lanseerattiin toukokuussa. Peliin osallistutaan oman osoitteen paikkatiedolla, ja peliä voivat pelata vain Veikkauksen rekisteröityneet asiakkaat. Päävoitto arvotaan kaikkien osallistuneiden joukosta, mutta alavoittojen perusteena on etäisyys päävoittajasta. Naapurit-pelissä arvonta on joka päivä.

Suomen suosituin rahapeli Lotto uudistui kesäkuussa 2014. Uudistuksessa Loton voittoluokkia yksinkertaistettiin ja samalla otettiin käyttöön vapaaehtoinen Tuplaus-ominaisuus 0,25 euron lisähintaan. Tuplaus tuo mahdollisuuden voittaa mikä tahansa lottovoitto – myös päävoitto – kaksinkertaisena.

Myös urheilupelaajien suosikkia, Pitkävetoa uudistettiin toukokuussa 2014. Uudistuksessa pelin kohdemäärä moninkertaistui ja erikoiskohteiden ja uusien kohdesarjojen määrä kasvoi merkittävästi. Nykyään valtaosa Pitkävedon kohteista on pelattavissa single-kohteina.

Vastuulliseen pelitoimintaan kuuluu myös pelaamisen varjopuolien ennaltaehkäisy. Tuotekehitysprosessissa tuotteita ja palveluita arvioidaan vastuullisuusnäkökulmasta jo idean syntyvaiheessa sekä idean jalostuessa valmiiksi pelituotteeksi.

Lotto, Keno ja Pitkäveto edelleen suosituimmat pelit

Veikkauksen kolme suosituinta peliä, Lotto, Keno ja Pitkäveto, tuovat yli puolet yhtiön liikevaihdosta. Lotto ja Keno ovat suosiossa omassa kastissaan: Loton myynti toi 22,0 prosenttia ja Keno 20,1 prosenttia Veikkauksen liikevaihdosta.

Suomalaiset pelasivat Lottoa yhteensä 431,1 milj. eurolla (–10,3 %). Loton myynnin lasku johtuu muun muassa odotettua vähäisemmästä luontaisesta pottikertymästä.

Kansainvälisessä Eurojackpot-pelissä päävoitto tuli Suomeen kolme kertaa vuoden 2014 aikana (kierrokset 14/2014, 37/2014 ja 52/2014). Pelin myynti kasvoi 50,8 % edellisvuodesta. Suomalaiset pelasivat Eurojackpotia 160,5 milj. eurolla vuonna 2014.

Eurojackpotin lisäksi erityisesti suosiotaan katsausvuonna lisäsivät eArvat, joiden liikevaihto nousi 119,3 milj. euroon (+71,0 %).

Veikkauksen toiseksi suosituimman pelin, Kenon, liikevaihto kasvoi hieman. Vuonna 2014 suomalaiset pelasivat Kenoa noin 394,2 milj. eurolla (+2,8 %).

Urheilupelien kokonaisliikevaihto oli 427,8 milj. euroa (+5,9 %). Suosituin urheilupeli oli Pitkäveto, jota suomalaiset pelasivat noin 216,6 milj. eurolla (+9,1 %) vuonna 2014. Kasvua vauhdittivat erityisesti Sotšin talviolympialaiset ja kesäkuussa järjestetyt jalkapallon MM-kisat.

Pelaajille yli miljardi euroa voittoina

Veikkauspeleihin pelatuista euroista reilu puolet palaa takaisin pelaajille voittoina. Pelaajille maksettiin katsausvuonna voittoina lähes 1,1 miljardia euroa, mikä on 7,2 % enemmän kuin edellisvuonna. Erisuuruisia voittoja maksettiin noin 106,7 miljoonaa kappaletta (+9,0 %) eli päivässä pelaajat voittivat noin 292 000 kertaa.

Tuoteinformaatio ja säännöt saatavilla eri kanavissa

Veikkauksen tuotteiden ja palveluiden kuluttajansuojalain edellyttämä tuoteinformaatio on asiakkaiden saatavilla myyntipaikoissa pelikupongeissa ja pelioppaissa sekä verkkokauppa veikkaus.fi:ssä.

Sisäasiainministeriö vahvistaa hakemuksesta rahapelien pelisäännöt. Rahapelien vahvistetut pelisäännöt pidetään yleisön saatavilla pelien myyntipaikoissa. Pelisäännöt löytyvät myös verkkokaupan kunkin pelin sivuilta kohdasta Tietoa ja säännöt.